wtorek, 24 kwietnia 2012

Żytnio-owsiany chlebek bananowo-dyniowy - wegański

Składniki (mała keksówka):

1 i 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
szklanka płatków owsianych zwykłych lub górskich
1/2 szklanki otrębów owsianych
2 płaskie łyżeczki sody
pół łyżeczki cynamonu
150g puree z dyni (jakieś 3/4 szklanki)
spory banan (dojrzały)
1/2 szklanki syropu z agawy
2 czubate łyżki dowolnego dżemu bez cukru (u mnie śliwkowy)
4 łyżki oleju
pestki dyni do posypania

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy mąką razową.
W misce mieszamy mąkę, płatki, otręby, sodę, cynamon.
W drugiej łączymy puree z dyni, zmiażdżonego banana, syrop z agawy, dżem, olej.
Mieszamy razem zawartości obu misek (szybko, tylko do połączenia się składników).
Przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię i posypujemy pestkami dyni.
Pieczemy 45 minut. Uchylamy po 5-10 minutach drzwiczki piekarnika, zostawiamy na 15 minut, wyciągamy delikatnie ciasto z formy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia na kratce.
Chlebek przechowujemy pod przykryciem lub mrozimy w porcjach.
Smacznego!


Źródło - Kulinarne Igraszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...