3 maja 2012

Czekoladowa owsianka budyniowa z czerwonym winogronem


Składniki (1 porcja):

40g płatków owsianych
300ml mleka
1 płaska łyżeczka budyniu czekoladowego
opcjonalnie woda (do rozpuszczenia budyniu)
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka suszonej żurawiny
85g czerwonych winogron

Wykonanie:

Płatki gotujemy na mleku.
Owoc myjemy, kroimy na małe kawałki, odejmując nasiona. Kiedy owsianka jest już niemal gotowa do zdjęcia z gazu - dodajemy wszystkie składniki, prócz wody i budyniu. Mąkę mieszamy z wodą i gdy już wymieszaliśmy wszystko w garnczku, mieszamy ją z owsianką, chwilkę gotując (ok.2min)

Podanie:

Ja zostawiłam część nasion i owoców do posypania po wierzchu. Łagodny smak budyniu czekoladowego ze słodkością winogrona świetnie się komponuje i przegryza z delikatnie słonawym smakiem pestek dyni i cierpkością żurawiny. Odradzam dodawania cukru, słodzików, itp., ponieważ naturalna słodycz winogron powinna wystarczyć każdemu - chyba że to moje kubki smakowe po odstawieniu słodyczy (ponad rok w ogóle nie jedzenia ich) nie oceniają sytuacji zbyt dobrze (wątpię, aby tak bardzo), ale w takim przypadku dosłodzicie sobie już na talerzu i też będzie smaczne :) 

Smacznego!

Źródło - Droga do Zawowolenia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.