3 maja 2012

Kawowa owsianka z bananem i bakaliami


Składniki (1 porcja):

40g płatków owsianych
5 orzechów włoskich
1 łyżka słonecznika (już wyłuskanego)
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka siemienia lnianego
1/2 średniego banana (50g obranego)
290ml chudego mleka
kawa: 1/4 mocnego naparu (wedle uznania mocnego, sami wiecie najlepiej, jaką jej moc lubicie najbardziej, u mnie było to +/- 3 łyżeczki na 1/4 szkl wody)

Wykonanie:

Płatki wsypujemy do garnka, wlewamy mleko i gotujemy aż do wrzenia. Następnie wlewamy przygotowaną kawę (uprzednio rozpuszczenie jej w gorącej wodzie) i chwilę gotujemy na małym ogniu. 
Orzechy obieramy i dzielimy na kawałki. Banana pozbywamy skórki i kroimy na kawałeczki. Wszystkie 'sypie' składniki wrzucamy na moment do owsianki - zaraz po dodaniu kawy.

 Podanie:

Owsiankę przelewamy do naczynia i koniec naszego wkładu w przygotowanie śniadania. Można zostawić trochę ziaren do posypania po wierzchu zupy. Ta wersja jest również rzadsza, co można zauważyć na poniższym zdjęciu. Jeśli ktoś chce gęstszą to może: dać mniej mleka, więcej płatków, zmielić siemię lub dołożyć budyń :)

Źródło - Droga do Zawowolenia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.