środa, 9 maja 2012

Z owsianą kruszonką ciasto kokosowe z wiśniami

Składniki:

> ciasto
2 jajka
300ml mleka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
350g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g cukru
150g wiórek kokosowych
80g stopionego masła
ok. 250g wiśni bez pestek

> kruszonka
110g płatków owsianych (użyłam błyskawicznych, ale z normalnych też wyjdzie)
40g mąki krupczatki
70g masła
50g cukru pudru

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę o wymiarach 27x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem. Dodać wanilię i mleko. Mąkę połączyć z kokosem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy mleczno-jajecznej, cały czas miksując. Na koniec dodać roztopione i przestudzone masło. Wymieszać. Wylać do przygotowanej blachy. Wyłożyć wiśnie i posypać kruszonką. Piec ok. 1 godziny, pod koniec sprawdzając patyczkiem czy jest już suche.


Źródło - Słodkie Inspiracje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...