czwartek, 17 maja 2012

Orkiszowa owsianka budyniowa z migdałami i dżemem


Składniki (1 porcja):

5 łyżek płatków - w proporcjach: 3 łyżki orkiszowych i 2 łyżki owsianych
ok. 1/3 paczki budyniu 40 gramowego - u mnie akurat był śmietankowy
szklanka mleka + 1/3 szklanki do rozprowadzenia budyniu
garść słupków migdałowych
+ podałam z 1,5 łyżeczki oryginalnego, afrykańskiego dżemu o orientalnych smakach :)

Wykonanie:

Zagotowujemy mleko, wsypujemy płatki i migdały. W naczyniu rozprowadzamy proszek budyniowy w 1/3 szklance mleka, dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gdy płatki owsiane się lekko podgotują, ale nie znacznie zgęstnieją, to powoli wlewamy budyń cały czas mieszając aby zapobiec powstawaniu grudek. Gotujemy chwilkę do zgęstnienia. Smacznego :)

Źródło - Smaczne i Zdrowe Inspiracje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...