9 maja 2012

Overnight apple pie oats parfait

Składniki (2 porcje):

2 duże jabłka
łyżka masła
2 łyżki cukru + 1 łyżka
1,5 łyżeczki cynamonu
po szczypcie kardamonu i gałki muszkatołowej
2 łyżeczki soku z cytryny
3 łyżki rodzynek
10 łyżek płatków owsianych*
gęsty jogurt naturalny
(np. grecki)**
3 łyżki podprażonych orzechów włoskich
łyżka podprażonych orzechów laskowych

Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Masło rozpuścić w rondelku z dwoma łyżkami cukru, dodać starte jabłka, cynamon, kardamon, gałkę, sok z cytryny i rodzynki. Dusić pod przykryciem, aż jabłka zmiękną i woda odparuje. Jogurt wymieszać z pozostałym cukrem i płatkami. Przestudzone jabłka rozłożyć do przygotowanych szklanek lub pucharków, na to położyć jogurt z płatkami, na wierzch ułożyć jeszcze jedną warstwę jabłek. Przykryć i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem posypać orzechami. Smacznego!

*można użyć zarówno błyskawicznych, jak i górskich czy zwykłych; ja użyłam mieszanki zwykłych i otrębów owsianych
**ilość dowolna, w zależności od preferowanej gęstości; u mnie było to ok. 350 ml jogurtu

Źródło - Słodkie Inspiracje
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.