9 maja 2012

Owsiana pizza dietetyczna


Składniki (1 sztuka):

>ciasto:
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrąb pszennych
 1 łyżka otrąb orkiszowych
1 jajko
60g kefiru
czubeczek łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody
sól morska

> farsz
40g czerwonej papryki
4 pieczarki
1 1/2 łyżki kukurydzy konserwowej
3 cieniutkie plasterki cebuli
20g polędwicy
1 mały ząbek czosnku
2 plastry sera Gouda (cienkie plastry)
ketchup
sól morska, pieprz, papryka ostra, oregano, bazylia, tymianek
opcjonalnie woda

Wykonanie:

Umytą paprykę kroimy w kosteczkę. Cebulkę obieramy i tniemy cieniutkie plastry. Czosnek także obieramy i drobno siekamy. Polędwicę również tniemy na cienkie ok. dwa plastry i w paseczki. Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki. To, wraz z kukurydzą, podduszamy na patelni ceramicznej lub teflonowej (bez dodatku tłuszczu) - warto dodać trochę wody, aby nie przypalić poszczególnych części. Pod koniec przyprawiamy każdą z przypraw - ich ilość i miękkość warzyw zależy od waszych indywidualnych upodobań.
W czasie gotowania "farszu" przygotowujemy ciasto na pizzę: mielimy otręby i płatki owsiane - wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i sodę, wbijamy jajko, wlewamy kefir, sypiemy sól i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na środek na średnio rozgrzaną patelnię - ciacho samo się rozejdzie tyle, ile powinno - przykrywamy odpowiednio dużą pokrywką i "pieczemy" z obu stron (do brązowości) na małym ogniu.

Kiedy placek jest gotowy, ściągamy go z patelni na ulubiony talerz. Smarujemy ketchupem, nakładamy warzywa, pokrywamy dwoma plastrami sera - wstawiamy na ok. 30sek do mikrofali. Następnie polewamy ketchupem i gotowe.

Jeśli ktoś nie posiada mikrofali, może to zrobić na patelni - pod przykryciem, potrwa to ok. 2-3min.
Przyznam, że miałam robić to z serkiem wiejskim, jednak chciałam Wam pokazać, jak wyglądają same warzywa na cieście i zostało mi to uniemożliwione. To z tego powodu, że serek wiejski rozpuszczony w mikrofali może i byłby o dobrej konsystencji, ale zostałaby z niego woda, która wchłonęłaby się w ciasto, a tego chciałam uniknąć. Jeśli Wy chcecie bardziej dietetycznie (ja tak przy następnej okazji zrobię), to ser żółty zastąpcie ok. 2 łyżkami serka wiejskiego, który dodajcie do warzyw pod koniec obróbki termicznej :) Sprawdza się on genialnie jako zamiennik tego kalorycznego składniku - choć jeden plaster ze Światowidu zawiera 23kcal.

Podanie:

Ja właśnie pokryłam swoją pizzę serem, roztopiłam go i polałam ketchupem. Jeśli chcecie, możecie też zrobić sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Mnie się akurat nie chciało go przyrządzać, choć wiele czasu by to nie zajęło, no ale :) Poniżej przedstawiam Wam kilka zdjęć, żebyście mogli skonfrontować to, jak po kolei wyglądało tworzenie ostatniego wizerunku pizzy.


Źródło - Droga do Zadowolenia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.