20 maja 2012

Owsiane batoniki morelowe z nerkowcami


Składniki:

2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
2/3 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki posiekanych orzechów nerkowca (lepiej tych solonych)
1 szklanka posiekanych suszonych moreli
1 łyżka startej skórki z cytryny (można też użyć takiej kupnej w proszku)
2 białka (ewent. 1 całe jajko)
2 łyżki miodu
1/4 szklanki wody
2 łyżki oleju

Wykonanie:

Rozpuszczony miód zmieszać z wodą i olejem..
Mieszanką polać suche składniki dobrze wymieszane w misce, dodać 2 ubite na lekką, puszystą piankę białka. Wymieszać na jednorodna masę. Rozprowadzić równą warstwą na blasze ok. 20x30cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok 30 minut w temperaturze 180 st C. Lekko wystudzone kroić w paski.



Źródło - Taniec Smaków
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.