17 maja 2012

Owsiane batoniki z bakaliami


Składniki (ok.10-12 sztuk):

ok. 2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki soku jabłkowego
1/2 szklanki syropu z agawy
2 łyżki oleju
2 ubite białka (ze szczyptą soli)
50g masła
ok. 2 szklanki bakali
pół do 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
cynamon- ilość według uznania

Wykonanie:

Mieszamy wszystkie suche składniki, białka ubijamy, sok mieszamy z syropem. Łączymy płynne składniki wraz z masłem, a na końcu dodajemy delikatnie białko- jednak i tak go zabijemy, bo tu trzeba kombinować z lepieniem tych batoników. Na początku 2 sztuki zrobiłam bez masła i chyba nawet są lepsze. Jeżeli dodajecie masło, to powinno być ono miękkie, ale nie pływające. Lepimy batoniki, można wspomóc się mąką. Pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach Celsjusza. Smacznego :)


Źródło - Smaczne i Zdrowe Inspiracje
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.