niedziela, 20 maja 2012

Owsiane batoniki z żurawiną i ziarnami


Składniki:

230g płatków owsianych
2 łyżki sezamu
2/3 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki pestek dyni
½ szklanki posiekanych migdałów
4 łyżki miodu
1/3 szklanki mleka
1 łyżka oleju

Wykonanie:

Suche składniki wymieszać w misce. Miód rozpuścić z mlekiem i olejem. Dodać mokre składniki do suchych. Wszystko wymieszać, najlepiej jest rękami, aż się połączy na konsystencję mokrego piasku. Blaszkę (ok.20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić równomiernie mieszankę. Piec 45 min w temp. 150st.C.

Dobrze wystudzić i pokroić na kawałki (u mnie wyszło 20). Wystudzone lepiej się kroi, bo się nie rozpadają.



Źródło - Taniec Smaków

1 komentarz:

  1. mniam, to musi być pycha! i do tego zdrowe :) kiedyś ukradnę ten przepis!

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...