czwartek, 24 maja 2012

Owsiane 'blondynki' z czekoladą

Składniki:

200g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
100g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
150g miękkiego niesolonego masła
100g jasnego cukru muscovado [dałam zwykły]
1 puszka (400g) mleka skondensowanego słodzonego [u mnie kartonik 340g]
1 jajko
170g gorzkiej czekolady w kawałkach albo łezkach (chocolate chips) [u mnie mix obu]

Wykonanie:

Potrzebna kwadratowa foremka o boku 23cm albo aluminiowa tacka o wymiarach 30x20x5cm.
U mnie kwadratowa foremka o boku 25cm.

Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż foremkę folią aluminiową − dzięki niej łatwiej wyjąć blondynki po upieczeniu − albo użyj aluminiowej tacki. [wyłożyłam papierem do pieczenia]

Zmieszaj w misce płatki owsiane, mąkę i sodę.

W drugiej misce utrzyj masło z cukrem, aż będzie jasne, napowietrzone i kremowe, a następnie wmieszaj mleko skondensowane i sypkie składniki.

Kiedy składniki dobrze się połączą, wmieszaj jajko, a następnie do powstałej dość gęstej masy dodaj kawałki czekolady.

Przełóż kostropatą masę do przygotowanej foremki, wygładź łopatką i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 35 minut. Gotowe ciasto będzie wyraźnie ciemniejsze przy brzegach i powinno odchodzić od ścianek foremki. Na wierzchu będzie wyglądało na upieczone, ale pod spodem wciąż będzie niepokojąco podmokłe, żeby nie powiedzieć płynne. Stężeje jednak stygnąc, więc dla osiągnięcia pożądanej ciągnącej konsystencji trzeba je wyjąć z piekarnika, kiedy będzie się jeszcze wydawało ciut niedopieczone. [przez mój szalony piekarnik wyjęłam je dopiero po ok. godzinie, bo dopiero wtedy lekko się zarumieniły]

PRZY WCZEŚNIEJSZYM PRZYGOTOWANIU:
Blondynki można upiec 3 dni wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku. W sumie zachowają świeżość przez 5 dni.

PRZY MROŻENIU:
Blondynki można zamrozić na 3 miesiące w hermetycznym pojemniku, przełożone pergaminem. Rozmrażaj je przez noc w chłodnym miejscu.


Źródło - Bake&Taste

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...