24 maja 2012

Owsiane ciasteczka digestive III


Składniki (ok.25-30 sztuk):

175g mąki pełnoziarnistej
50g mąki pszennej
50g zmielonych płatków owsianych (medium oatmeal)
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła lub margaryny
3 łyżki brązowego cukru (w oryginale były 2; można również posłodzić więcej, wedle 
upodobania)
60 ml mleka (4 łyżki)

Wykonanie:

Płatki owsiane zmielić blenderem lub mikserem z ostrzami, nie muszą być drobne jak mąka (medium oatmeal można również kupić gotowy w sklepach). Wszystkie składniki połączyć i zagnieść nie klejące ciasto (ciasto nie jest łatwe do zagniatania i wałkowania).
Wałkować je na grubość około 4-6mm (najlepiej nie podsypując mąką, lub minimalnie). Wycinać szklanką lub foremką ciastka (średnica około 4-5cm). Wyłożyć na natłuszczoną lekko blachę, piec około 15 minut w temperaturze 180-190ºC. Studzić na kratce.

* w wersji z czekoladą należy ją rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, posmarować ciastka od spodu, odłożyć


Źródło - Bake&Taste
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.