20 maja 2012

Owsiane ciasteczka orzechowo-czekoladowe


Składniki (na ok.13 sztuk):

1/2 szklanki mąki
2/3 szklanki płatków owsianych
szczypta proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
70g masła orzechowego
30g masła
1 duże jajko
3 łyżki brązowego cukru
1/2 szklanki gorzkiej czekolady posiekanej lub chocolate chips
1/3 szklanki orzeszków ziemnych, solonych

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, płatki, cukier, sól i proszek. Rozpuścić masło z masłem orzechowym i dodać do mieszanki, wbić jajko i wszystko połączyć. Dodać czekoladę i orzeszki, wymieszać z masą i formować ciasteczka w postaci średnich kuleczek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciastka, nadając im lekko spłaszczony kształt. Piec 15min. w temp 180stC.



Źródło - Taniec Smaków
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.