9 maja 2012

Owsiane ciasteczka z solonymi orzeszkami i czekoladą

Składniki:

3 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia (nie dodawałam)
pół łyżeczki soli morskiej
szklanka brązowego cukru
pół szklanki białego cukru
220g masła
pół szklanki masła orzechowego
2 duże jajka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych (solonych, można zmniejszyć ich ilość do 1 szklanki)
2 szklanki deserowych groszków czekoladowych (dodałam mleczne)

Wykonanie:

Płatki, mąkę, sodę, proszek, sól wymieszać razem. Miękkie masło ubić z masłem orzechowym, cukrem i cukrem brązowym na puszystą, gładką masę. Dodać jajka, zmiksować. Dodać ekstrakt waniliowy i stopniowo suche składniki, ciągle miksując. Na sam koniec wmieszać orzeszki i czekoladę. Masę nabierać łyżką do lodów i wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie. Piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku przez 12-15min.

Źródło - Słodkie Inspiracje
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.