7 maja 2012

Owsiano-ryżowe ciasteczka dietetyczne

Składniki:

65g płatków owsianych drobnych (błyskawicznych)
4 białka
1 żółtko
2 łyżki cukru brązowego
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka stevii lub innego słodzidła
2 łyżki oleju z orzeszków (lub innego, zdrowego, przeznaczonego do wysokich temperatur)
2 łyżki mielonych orzechów laskowych
łyżka wiórków kokosowych
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki karobu (sproszkowanych strąków chleba świętojańskiego)

Wykonanie:

Białka ubić. Płatki uprażyć na złoto na suchej patelni i wystudzić.
Wszystko ze sobą wymieszać. Ja upiekłam je w silikonowych foremkach do mini muffinów ale można je po prostu nakładać łyżką na papier do pieczenia.
Ciasteczka są zbite i bardzo sycące. Pyszne na przykład z dżemem. U mnie masło orzechowe i dżem śliwkowy.
Próbowałam policzyć ile te pyszności mają kalorii. Wyszło mi, że około 68kcal/szt. Z podanego przepisu wyszło mi 14 ciasteczek.


Źródło - Feed Me Better
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.