wtorek, 1 maja 2012

Owsiany placek herbaciany - pieczony


Składniki:

>suche:
1 1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka otrąb pszennych
1/2 szklanki zarodków pszennych
1/2 szklanki sezamu
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1/4 szklanki siemienia lnianego
8 łyżek cukru brzozowego (lub koło 12 zwykłego)
1 łyżka cynamonu
1 łyżka sody oczyszczonej

>mokre:
250ml herbaty Irving TEA SPA Sea Detox (wystudzonej)
2 jajka
50g oliwy (dałam oliwę z oliwek)
100ml maślanki

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Do wykonania tego ciasta nie potrzeba miksera, wszystko mieszasz drewnianą łyżką.
Suche składniki wsyp do dużej miski i wymieszaj. Mokre składniki wlej do wysokiego do naczynia i wymieszaj je widelcem. Następnie połącz zawartość obu naczyń, wymieszaj drewnianą łyżką jedynie do połączenia się składników.
Dużą, prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i wyrównaj powierzchnie. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie placek wyciągnij i przestudź. Ostudzone ciasto pokrój na kawałki, zaparz dobrą herbatę i rozkoszuj się smakiem, lekkiego i zdrowego ciasta...

SMACZNEGO :)


Źródło - Kuchnia Light

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...