czwartek, 3 maja 2012

Waniliowa owsianka budyniowa z winogronem, bananem i grejpfrutem


Składniki (1 porcja):

35g płatków owsianych
280ml chudego mleka
1 płaska łyżeczka budyniu waniliowego
opcjonalnie mleko do rozpuszczenia budyniu
4-5 dużych owoców winogrona (ok.70g)
40g banana (obranego)
1/2 grejpfruta
1 płaska łyżka otrąb pszennych
1 płaska łyżka otrąb orkiszowych
1 płaska łyżka siemienia lnianego

Wykonanie:

Płatki z otrębami gotujemy na mleku. W między czasie przygotowujemy całą resztę. Mianowicie: mielimy siemię. Myjemy i pozbywamy pestek winogrona. Obieramy banana i jak najdokładniej grejpfruta. Owoce kroimy na małe kawałki. Budyń rozrabiamy w mleku. Kiedy owsianka zaczyna się gotować (zmniejszamy ogień) dodajemy kolejno (w krótkich odstępach czasowych), ciągle mieszając: siemię, owoce, budyń. Po dodaniu ostatniego produktu gotujemy ok.1min.

Podanie:

Ja zwyczajowo zostawiłam część składników, aby nimi wzbogacić owsiankę. Dzisiejsza wersja należy do bardzo gęstych. Dlatego, jeśli nie przepadacie za takimi zupami, to należy zrezygnować z minimum jednego zagęszczacza: zmielonego siemienia (całe ziarenka nie zmienią jej konsystencji) bądź budyniu i dodać troszkę więcej mleka.

Źródło - Droga do Zawowolenia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...