czwartek, 3 maja 2012

Z płatkami owsianymi waniliowe muffinki z wiśniami

Składniki:

200g mąki pszennej
55g płatków owsianych błyskawicznych
90g maślanki
210g śmietany 12% (lub 18%)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 całe jaja
1 łyżka aromatu waniliowego do ciast
180g brązowego cukru
150g roztopionej margaryny (lub masła)
210g mrożonych wiśni (lub z syropu albo kompotu)

Wykonanie:

1. Wiśnie odmrażamy (wystarczy połowicznie) lub osączamy z syropu.
2. W dużej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sodę oraz cukier.
3. Jaja wbijamy do drugiej miski i mocno roztrzepujemy. Dodajemy do nich śmietanę i maślankę oraz przestudzoną margarynę i aromat waniliowy, mieszamy.
4. Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy widelcem, aż składniki się połączą.
5. Do ciasta dodajemy wiśnie, mieszamy.
6. Blachę wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem.
7. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut. Po upieczeniu pozostawiamy w blasze przez około 10 minut, potem wyjmujemy. Można je posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne. 

Źródło - Kulinarnie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...