24 czerwca 2012

Owsiane batoniki śniadaniowe - z orzechami i wafelkiem


Składniki:

400 ml mleka skondensowanego (słodzonego, pełnotłustego)
250g płatków owsianych (zwykłych)
150g orzechów ziemnych
50g słonecznika łuskanego
100g wafelka czekoladowego (u mnie mix Princessy i Prince Polo)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 130 stopni.
Mleko podgrzewamy.
W dużej misce mieszamy płatki, orzechy, słonecznik i pokrojony w mniejsze kawałki wafelka.
Suche składniki zalać ciepłym mlekiem (zapach mleka rozpuszczającego czekoladę z batoników jest obłędny!) i dobrze wymieszać.
Masę przełożyć do foremki (kwadratowa o boku 25cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około godzinę.
Po 15-20 minutach od upieczenia pokroić na mniejsze kawałki i studzić na kratce.


Źródło - Bake&Taste
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.