10 czerwca 2012

Owsiane batoniki słonecznik-rodzynki

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
1/2 szkl. słonecznika
30g cukru waniliowego
30g melasy z trzciny cukrowej
50g margaryny bez mlecznej
garść rodzynek

Wykonanie:

Płatki owsiane podsmażamy przez kilka minut na rozgrzanej, suchej patelni. Dodajemy pokrojone bakalie, słonecznik i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Przesypujemy do miseczki.
Na patelnię wkładamy masło, cukier waniliowy i melasę. Podgrzewamy by połączyły się ze sobą. Wlewamy do składników suchych i dokładnie mieszamy. Wkładamy do foremki (ja użyłam keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią i dokładnie ugniatamy. Chłodzimy w lodówce min.30 minut. Kroimy w kwadraty.

Źródło - Dzieje Kuchennej Wiewióry
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.