niedziela, 10 czerwca 2012

Owsiane batoniki słonecznik-rodzynki

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
1/2 szkl. słonecznika
30g cukru waniliowego
30g melasy z trzciny cukrowej
50g margaryny bez mlecznej
garść rodzynek

Wykonanie:

Płatki owsiane podsmażamy przez kilka minut na rozgrzanej, suchej patelni. Dodajemy pokrojone bakalie, słonecznik i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Przesypujemy do miseczki.
Na patelnię wkładamy masło, cukier waniliowy i melasę. Podgrzewamy by połączyły się ze sobą. Wlewamy do składników suchych i dokładnie mieszamy. Wkładamy do foremki (ja użyłam keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią i dokładnie ugniatamy. Chłodzimy w lodówce min.30 minut. Kroimy w kwadraty.

Źródło - Dzieje Kuchennej Wiewióry

3 komentarze:

  1. nierozumiem- to jest blog? kradziejstwo wszystkich przepisów?!

    OdpowiedzUsuń
  2. oh! robię podobne ale chyba w prostszy sposób ;)ciekawe tylko czy mają smak podobny... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy -> Żadne, jak mówisz, 'kradziejstwo'. Wszystkie przepisy zostały tu zamieszczone za zgodą autorów :]
    Zapoznaj się z ideą naszej strony - patrz po prawej!
    Czytanie nie boli - warto się wcześniej zorientować w czym rzecz, nim się 'chlapnie' jakimś komentarzem ;P

    Pozdrawiamy,
    OWS

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...