17 czerwca 2012

Owsiane ciasteczka migdałowe


Składniki (ok.16 sztuk):

1 jajko
1/3 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki roztopionego masła
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
1 szklanka płatków owsianych
1/4 szklanki zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
(ew. 1/4 szklanki posiekanych migdałów do posypania)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W jednej misce ubić jajko z cukrem i wanilią. Dodać stopione masło i wymieszać. W drugiej misce wymieszać płatki owsiane, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Połączyć z mokrymi składnikami. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Formować małe kulki wielkości orzecha, układać na blasze w kilkucentymetrowych odstępach i delikatnie spłaszczać łyżką. Można posypać posiekanymi migdałami. Piec ok. 10 minut aż się zezłocą. Wystudzić.


Źródło - Taniec Smaków
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.