10 czerwca 2012

Ryżowe kotleciki z płatkami owsianymi

Składniki:

100g brązowego ryżu
1 szkl. płatków owsianych
1 mała cebula (U MNIE ODROBINA CEBULI STARTA NA TARCE)
garść pestek dyni
natka pietruszki
sól, pieprz

Wykonanie:

Płatki owsiane wsypujemy do miski i zalewamy gorąca wodą do poziomu płatek by płatki mogły wchłonąć całą wodę. Ryż gotujemy, odcedzamy i studzimy. Cebulę ścieramy na tarce.
Płatki i ryż mieszamy cebulą, pestkami dyni i posiekaną natką pietruszki tak, aby powstała masa. Przyprawiamy do smaku. Z masy formujemy małe kulki i lekko je przygniatamy. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, u mnie minimalna ilość oliwy tak by tylko lekko natłuścić patelnię.

Źródło - Dzieje Kuchennej Wiewióry
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.