czwartek, 12 lipca 2012

Mleczna owsianka rabarbarowa z otrębami

Składniki (na jedną porcję):

70g obranego rabarbaru
7+7g cukru
25g płatków owsianych
20g otrąb owsianych
160g mleka
woda

Wykonanie:

Rabarbar obieramy kroimy na małe cząstki, zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy na noc do lodówki. Do rana pokrojone łodygi powinny pływać we własnym słodkim soku. Odlewamy sok, a rabarbar wrzucamy do garnka, razem z płatkami i otrębami i zalewamy wodą. Gotujemy około 5 minut, dolewamy mleko, nada gotując na małym ogniu. Kiedy zacznie bulgotać zdejmujemy z gazu, doprawiamy solą, cukrem (lub miodem czy innym słodzikiem) i dolewamy sok rabarbarowy.

Źródło - Poziomkowy Elinownik

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...