środa, 18 lipca 2012

Owsiana granola uniwersalna


Składniki (duży słoik):

2 szklanki płatków owsianych, najgrubszych – górskich
½ szklanki kokosu
½ łyżeczki cynamonu (dodaję również tyle samo imbiru)
½ szklanki orzechów (migdały, włoskie), grubo posiekane
ew. 3 łyżki nasion słonecznika
4-5 łyżek miodu
2 łyżki oleju

Wykonanie:

Zmieszać wszystkie sypkie składniki. Rozpuszczony miód wymieszać z olejem i wlać do mieszanki. Wszystko dokładnie wymieszać. Dużą blachę cienko posmarować olejem, wsypać granolę. Piec 30min, w temp. 150st.C, co 10min wyciągać i mieszać szpatułką, żeby się równomiernie przypiekło.


Źródło - Taniec Smaków

1 komentarz:

  1. Zrobilam moja pierwsza i... Spalilam:( zrobilam drugi raz w ten sam dzien ale z polowy porcji i musialam zmniejszyc temp. Piekarnika a pomimo tego nie dalo sie jej piec dluzej jak 20min...nie wiem gdzie moze byc blad, moze dlatego ze zamiast oleju dalam oliwe z oliwek

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...