9 lipca 2012

Owsiane całuski z cynamonem

Składniki (na 30 sztuk):

1/2 szklanki (50g) płatków owsianych
100g masła
75ml (ok.70g) cukru
200ml (ok.130g) mąki pszennej
1 łyżeczka węglanu amonu (amoniaku)
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Płatki owsiane uprażyć na patelni, by nabrały lekko złotawego koloru i ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę.
Dodać płatki owsiane i mąkę wymieszaną z amoniakiem i cynamonem, dokładnie wymieszać.
Odstawić ciasto na 10 minut, by "odpoczęło".
Podzielić ciasto na małe kawałki i uformować z nich kulki.
Położyć je na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 150st.C przez 20 minut.

Ten przepis pochodzi z książki "Encyklopedia wypieków i pieczenia" wyd. Rea,
dodałam do niego cynamon i przygotowałam ciasteczka z połowy porcji.

Źródło - In Cooking We Trust
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.