9 lipca 2012

Owsiane ciasteczka bananowe bez tłuszczu

Składniki:

40g rodzynek
100g (1 szklanka) płatków owsianych
140g (1 szklanka) mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1 duży banan (ok.170g)
2 jajka
2 łyżki (60g) płynnego miodu
1 łyżka (20g) golden syrupu
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:

Ciepłą wodą zalać rodzynki i odstawić.
Wymieszać płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
W blenderze zmiksować banana na gładki mus.
Wymieszać go z roztrzepanymi jajkami, miodem,
golden syrupem, esencją waniliową i sokiem z cytryny.
Drewnianą łyżką połączyć suche i mokre składniki, wmieszać odsączone rodzynki.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładać porcje ciasta i lekko spłaszczać.
Piec w temperaturze 200st.C przez ok.20 minut (w oryginale było 30 minut,
ale na szczęście przed tym czasem zajrzałam do piekarnika;D)

Źródło - In Cooking We Trust
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.