środa, 18 lipca 2012

Owsiane muffiny z borówką amerykańską


Składniki (na 16 muffinek):

>suche:
1 i 2/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
2/3 szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki żytniej lub pełnoziarnistej
¾ szklanki brązowego cukru
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
¼ łyżeczki soli

>mokre:
1 i ¼ szklanki maślanki
¼ szklanki oleju
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
2 jajka

+ 2 szklanki borówek amerykańskich (mogą być mrożone)

Wykonanie:

W dużej misce zmieszać wszystkie suche składniki. W mniejszej misce rozbełtać jajka, dodać resztę mokrych składników i przelać do suchych. Wszystko dokładnie przemieszać łyżką. Dodać borówki i delikatnie połączyć.
Formę do muf finek wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto do pełna. Posypać brązowym cukrem. Piec 20-25 minut w temp. 200 st. C.


Źródło - Taniec Smaków

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...