18 lipca 2012

Owsianka z borówkami i prażonymi nasionami


Składniki:

3 łyżki płatków owsianych
½ szklanki wody
½ szklanki mleka
1 łyżeczka budyniu waniliowego
łyżka posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
łyżka pestek dyni
borówki
ew. miód lub syrop klonowy do smaku

Wykonanie:

Rozgrzać suchą patelnie i wsypać na nią orzechy i pestki dyni. Prażyć około 5 min na średnim ogniu, żeby lekko zbrązowiały i powinien unosić się spieczony aromat. Uważać, żeby nie przypalić. Zdjąć nasiona z patelni na bok, na jakiś talerzyk.

Zagotować w rondelku wodę i wsypać płatki. Gotować, aż trochę napęcznieją. W mleku rozmieszać proszek budyniowy i wlewać do gotujących się płatków, cały czas mieszając. Gotować jeszcze chwilę, aż owsianka lekko zgęstnieje.
Do miseczki wlać owsiankę, posypać borówkami (ja lubię dużo), prażonymi nasionami i ewentualnie dosłodzić.



Źródło - Taniec Smaków

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.