31 lipca 2012

Owsianka zapiekana z tahini i bananami


Składniki (1 porcja):

1/2 szklanki płatków owsianych
1 mały dojrzały banan (zachować kilka plasterków do ozdoby)
1/2 łyżki tahini lub łyżka masła orzechowego
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka kakao w proszku
1/4 szklanki napoju ryżowego lub mleczka kokosowego
kostka gorzkiej czekolady
masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Banana miażdżymy na puree, dodajemy tahini, syrop klonowy i mieszamy. Dorzucamy płatki owsiane, kakao, mleko ryżowe lub kokosowe i ponownie mieszamy do połączenia się składników. Gotową mieszankę wykładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem orzechowym i pieczemy ok.30-35 minut aż powierzchnia płatków lekko się przypiecze. Upieczoną owsiankę dekorujemy plastrami banana i wiórkami czekolady. Podajemy jeszcze gorące.


Źródło - Magiczny Kociołek; przepis nadesłany

2 komentarze:

  1. uwielbiam pieczona owsianke! to idealne sniadanie na chlodne poranki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za dodanie owsianki :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.