22 lipca 2012

Owsiany chleb żytni

Składniki (1 nieduży bochenek):

1 opakowanie drożdży instant (7g)
1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki miodu
1 i 1/2 szklanki mąki żytniej typ 2000
1 i 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720
1 szklanka płatków owsianych
(zwykłych)
2 łyżki stopionego masła
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka soli

Wykonanie:

W małej miseczce zmieszać ze sobą ciepłe mleko, drożdże i miód. Odstawić na 10 min, żeby się troszkę spieniło. Wszystkie pozostałe składniki (obie mąki, płatki, cukier i sól) wymieszać ze sobą. Dodać do zaczynu razem z masłem. Wyrabiać chleb ok. 8-10 min. Masa będzie ciężka, masywna, z początku również bardzo lepka (pod koniec też troszkę się lepi). Ciasto włożyć do natłuszczonej miski. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie przełożyć masę do standardowej keksówki (silikonowej albo natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej mąką).
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 90 minut. Nagrzać piekarnik do 200 st. C. Włożyć chleb do nagrzanego piekarnika i piec 40-50 min, aż chleb będzie wyrośnięty, złoty i postukany od spodu wyda głuchy dźwięk.


Źródło - Słodkie Inspiracje
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.