poniedziałek, 9 lipca 2012

Pełnoziarniste ciasteczka digestive z owsianymi płatkami


Składniki:

125g mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa)
125g płatków owsianych (u mnie błyskawiczne)
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru demerara
1 łyżeczka sody
85g miękkiego masła
4 łyżki mleka

Wykonanie:

Mąkę, płatki owsiane, sól i sodę wymieszać w misce.
Dodać masło, mleko i wyrobić ciasto.
Rozwałkować i wykrawać ciastka.
Piec w temperaturze 200st.C przez ok. 15 minut
(uważać, by się nie przypaliły, zwłaszcza od spodu).

Źródło - In Cooking We Trust

2 komentarze:

  1. Zrobiłam, wyszły przepyszne (choć sądzę, że 1/2 łyżeczki sody byłoby lepsze)
    Idealne ciacha na szybką zachciankę, po 30 minutach można się już nimi zajadać :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można masło zastąpić twarogiem ;)?

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...