22 sierpnia 2012

Owsiana granola otrębowa z bakaliami


Składniki (na 4 porcje - po upieczeniu wychodzi około 330g):

>podstawa
paczka otrąb (150g) -> zmielonych
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki płatków owsianych
łyżeczka (czubata) masła orzechowego + łyżeczka mleka 3,2% (rozpuszczone 
razem)
około 150g jogurtu naturalnego (należy uważać i dodawać po trochu)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
cukier, miód lub słodzik (tutaj 10 tabletek słodziku)
szczypta soli

>dodatki (można dać co się tylko zamarzy):
15g migdałów,
15g orzechów laskowych
15g rodzynek
15g żurawiny
15g słoneczniku

Wykonanie:

zmieszać wszystkie suche składniki (razem z bakaliami [rodzynki i żurawinę pokroić, to zapobiegnie ich pęcznieniu pod wpływem gorąca. Migdały i orzech również rozdrobnić]) , potem powoli dodawać jogurt uzyskując konsystencję jak na kruszonkę.
Rozłożyć na papierze do pieczenia i piec w 230 stopniach do odparowania wody i uzyskania chrupkości. Trzeba stale pilnować, bo łatwo się przypala. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i przełożyć do szczelnego słoika.



Źródło - Little Brain Child
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.