sobota, 4 sierpnia 2012

Owsiana pizza dietetyczna - z patelni

Składniki (1 porcja):

>ciasto
3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki dowolnych otrębów
70g jogurtu naturalnego
1 jajko
szczypta proszku do pieczenia i sody
sól morska
mielony czosnek w płatkach

>farsz
1/2 cebulki
1 plaster szynki
odrobina żółtego sera o obniżonej zawartości tłuszczu
1/2 pomidora
posiekana bazylia
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
odrobina: oregano i ziół prowansalskich

Wykonanie:

Płatki i otręby mielimy w blenderze. Przesypujemy do miseczki, mieszamy z proszkiem i sodą, przyprawiamy solą, czosnkiem, pieprzem. Wlewamy jogurt, wbijamy jajko i mieszamy. Masę wykładamy na rozgrzaną patelnię i rozsmarowujemy łyżką. Przykrywamy przykrywką i zmniejszamy gaz na malutki. Smażymy na ładny, brązowy kolor, przewracamy na drugą stronę. Od razu smarujemy oliwą z oliwek, oprószamy oregano i ziołami prowansalskimi. Nakładamy ser (najlepiej starty na tarce - wtedy wydaje się, że jest go więcej), rozkładamy cebulę i szynkę, po czym znowu przykrywamy przykrywką. Pilnujemy, aby spód się nie przypalił - można zostawić pizzę jeszcze chwilę na patelni pod przykrywką, a wyłączyć już gaz. Na talerzu nakładamy na pizzę pomidora i posypujemy posiekaną bazylią.

Źródło - Feed Me Better

5 komentarzy:

  1. pomysl na te pizze jest naprawde swietny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, zrobiłam właśnie Twoją pizze. Jestem bardzo zachwycona mimo pewnych wad. Ciasto jest puszyste, grubiutkie ale brak mu smaku, powiedziałabym nawet że jest lekko słodkawe. jak tylko wymyślę jak nadać ciastu jakiś dobry smak to będzie to dla mnie śniadanie idealne. Ja potraktowałam tą pizze jako taki trochę omlet na śniadanie i powiem Wam że jest mega syta! Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pokazuje to wszystko wielką elastyczność pizzy - jak widać nie tylko ta przygotowana na kamieniu może być wyborna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile kcal ma same ciiasto?

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy -> dokładne ilości składników zostały podane, natomiast w internecie dostępne są wszystkie niezbędne tabele kalorii, łatwo sobie obliczyć ;]
    W każdym razie, trwają prace nad podliczeniem kalorycznym dla wszystkich przepisów znajdujących się w Owsiankowie :]
    Z owsianym pozdrowieniem,
    OWS

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...