10 sierpnia 2012

Owsiane ciasteczka bananowe


Składniki(ok.25-30 sztuk):

2 duże, dojrzałe banany
łyżka oleju
2 czubate łychy masła orzechowego
6 łyżek syropu z agawy
szklanka błyskawicznych płatków owsianych
szklanka domowego musli tropikalnego
niecała szklanka ekspandowanej gryki (lub innego ziarna)
1/3 szklanki mielonego lnu
3/4 szklanki pestek dyni
sól, cynamon, imbir- po szczypcie
1 i 1/2 łyżeczki sody

Wykonanie:

W dużej misce rozgniatamy dokładnie banany. Mieszamy z olejem, masłem orzechowym, syropem z agawy. Dodajemy płatki owsiane i musli, mieszamy, odstawiamy na 30 minut do nasiąknięcia. Wrzucamy dmuchaną grykę, len, pestki dyni, przyprawy i sodę. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem małe porcje masy i formujemy łyżką ciasteczka spłaszczając lekko. Możemy robić ciacha średniej wielkości lub takie całkiem maleńkie, jak te w pudełeczku na zdjęciu.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok.15 minut.


Źródło - Szpinakowa Wróżka
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.