sobota, 11 sierpnia 2012

Owsiane ciasteczka z orzeszkami ziemnymi i czekoladowym wafelkiem


Składniki (ok.26 sztuk):

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych [u mnie górskie]
1/2 szklanki roztopionego masła [125g]
1 szklanka orzeszków ziemnymi, pokrojonych na drobniejsze kawałki
2 jajka
2/3 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 wafelek czekoladowy "Grześki", pokrojony na drobne kawałki [u mnie Prince 
Polo XXL]

Wykonanie:

Do miski wbić jajka i lekko roztrzepać widelcem. Następnie dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane, orzechy, masło i wszystko razem dokładnie wyrobić ręką, na koniec dodać wafelek czekoladowy i wyrobić ciasto.

Z gotowego ciasta* formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczyć delikatnie ręką i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180 stopniach około 15 minut do zezłocenia**.

*Ciasto wyszło mi bardzo lepkie - ale to nic, widocznie takie ma być. Dla łatwiejszego formowania kulek polecam zanurzyć dłonie w zimnej wodzie.
**Piekłam w opiekaczu (15 minut w 150 stopniach z termoobiegiem, plus 2-3 minuty z "górnym grzaniem" dla przyrumienienia)


Źródło - Bake&Taste

1 komentarz:

  1. wspaniałe:) zabieram się za zrobienie takich ciasteczek, ale póki co ten pomysł jeszcze dojrzewa:)

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...