22 sierpnia 2012

Owsiane musli z orzechami


Składniki (1 porcja):

3 czubate łychy płatek owsianych
10 orzechów laskowych
około 5 fistaszków (orzechy arachidowe w skorupkach)
łyżka miodu, olejek waniliowy, trochę słodzika -> zmieszane w jedną całość

Wykonanie:

na patelnię wlałam miód z pozostałymi składnikami (to jest jakby "klej" do musli, ponadto nieźle je słodzi :D) Czekam aż miód zrobi się płynny, wrzucam na to pokrojone orzechy i daję im chwilkę, żeby się uprażyły. Następnie dorzucam płatki i energicznie mieszam, żeby wszystkie obtoczyły się w miodzie. Odstawiam do ochłodzenia. W tym czasie musli robi się suche. Jest naprawdę pyszne. Nie to co sklepowe cukrowe zlepki. To jest akurat mocno orzechowe, ale można wykorzystać wiele różnych kombinacji. Morele suszone, żurawina, rodzynki, migdały, kokos, dosłownie wszystko będzie pasowało :)


Źródło - Little Brain Child

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.