11 sierpnia 2012

Owsianka pieczona z rabarbarem pod słonecznikową kruszonką


Składniki (1 porcja):

4 łyżki płatków owsianych górskich
łyżka siemienia lnianego
2/3 szklanki mleka sojowego
esencja waniliowa
2 łyżki mąki słonecznikowej
łyżka mielonego siemienia lnianego
szczypta sody
duża łodyga rabarbaru
1/2 łyżki syropu z agawy
kruszonka: łyżka mąki słonecznikowej, łyżka cukru trzcinowego, 1/2 łyżki pestek słonecznika, 1/2 łyżki oleju

Wykonanie:

Przez noc moczymy w lodówce pod przykryciem płatki i siemię w mleku.
Rano kroimy umyty rabarbar na średniej grubości kawałki i zalewamy syropem z agawy, odstawiamy.
Do namoczonych płatków i siemienia dodajemy esencję waniliową, mąkę słonecznikową, mielone siemię i sodę. Mieszamy, odstawiamy na parę minut.
Składniki na kruszonkę rozcieramy palcami.
Do natłuszczonego naczynia wrzucamy wymieszany z syropem rabarbar. Zalewamy go owsiankową masą, wyrównujemy powierzchnię. Całość posypujemy równomiernie kruszonką.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.
Podajemy na ciepło.
Smacznego!


Źródło - Szpinakowa Wróżka

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.