sobota, 4 sierpnia 2012

Owsiany placek dietetyczny

Składniki (1 porcja):

40g płatków owsianych
łyżka otrębów
łyżka miodu lub słodzika
1/2 łyżki masła orzechowego
garść borówek lub jagód
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka karobu/kakao (opcjonalnie)
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
na wierzch: borówki i masło orzechowe

Wykonanie:

Mieszamy razem płatki, otręby, karob, orzechy. Dodajemy miód/słodzik i masło orzechowe. Dokładnie roztrzepujemy jajko, dodajemy jogurt, mieszankę z płatkami, proszek do pieczenia i owoce. Mieszamy wszystko dokładnie, wylewamy na suchą, rozgrzaną patelnię teflonową (u mnie mała - 20 cm). Smażymy na małym ogniu (łatwo przypalić) z obu stron (ostrzegam - nie jest łatwo obrócić, trzeba się zaopatrzyć w widelec i łopatkę).
W dekorowaniu dowolność zupełna - u mnie masło orzechowe i dodatkowe borówki.

Źródło - Feed Me Better

3 komentarze:

  1. Pycha! z takim dużym keksem lidlowskiego masła orzechowego musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak, coś pysznego! Właśnie odkrywam otręby owsiane w ciastach i ciastkach, rewelacja! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. już raz czytałam o tym placku

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...