11 sierpnia 2012

Owsiany shake mleczny

Składniki (na dwie porcje):

2 szklanki mleka
(lub 1 szklanka mleka i 1 wody)
4 łyżki otrębów owsianych
3 kostki białej czekolady
2 łyżki tartych orzechów
1 łyżka miodu
300ml lodów śmietankowych/waniliowych
opcjonalnie banan

Wykonanie:

Mleko wlewamy do garnuszka i gotujemy. W trakcie podgrzewania dorzucamy kostki białej czekolady - rozpuści się przy mieszaniu.
Do gotującego się mleka dodajemy cztery łyżki otrębów owsianych. Zmniejszamy ogień i dalej gotujemy mieszając przez około minutę. Wyłączamy gaz i odstawiamy owsiankę na około godzinę - wystygnie i bardzo zgęstnieje. *Już ugotowaną owsiankę można zostawić na dłużej, w zależności kiedy mamy ochotę na shake'a.
Do wysokiego naczynia wlewamy owsiankę, dodajemy dwie łyżki tartych orzechów, łyżkę miodu i traktujemy całość blenderem - aż masa będzie jednolita. Dodajemy ok.300ml lodów i ponownie uruchamiamy blender.
Pijemy od razu bądź, jeśli chcemy naprawdę zimnego shake'a, wkładamy jeszcze do lodówki na jakąś godzinę. Napój można przechowywać w lodówce do kilku godzin.

Shake'a rozlewamy do wysokich szklanek. Dodatki wedle upodobań - u mnie dodatkowa gałka lodów i starte orzechy.

Wersja 'light': szkl. mleka, szkl. wody, 4 łyżki płatków owsianych, banan. Wykonanie jak wyżej.

Źródło -Bake&Tasty
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.