sobota, 11 sierpnia 2012

Śmietankowa owsianka lodowa


Składniki (1 porcja):

szklanka mleka owsianego lub migdałowego
1/3 szklanki śmietanki owsianej 12%
1/2 szklanki płatków owsianych górskich (takiej o poj. 200ml)
łyżka syropu z agawy
odrobina esencji waniliowej

Wykonanie:

Płatki moczymy kilka godzin lub przez noc w lodówce pod przykryciem w mleku i śmietance. Gotujemy płatki na małym ogniu mieszając, aż owsianka zgęstnieje i zrobi się kremowa. Pod koniec gotowania dodajemy syrop z agawy i esencję, gotujemy kilka minut. Zdejmujemy z gazu, miksujemy blenderem (nie trzeba bardzo dokładnie) i odstawiamy do przestygnięcia. Umieszczamy w zamrażarce pod przykryciem w plastikowym pudełeczku. Mrozimy mieszając co ok. godzinę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli zostawimy niechcący dłużej owsianko-lody w zamrażarce bez mieszania, możemy je pokruszyć ząbkowanym nożem i zmiksować blenderem.
Smacznego!


Źródło - Szpinakowa Wróżka

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...