30 września 2012

Chrupiące owsiane crumble jabłkowe

Składniki (8 kokilek):

1 szklanka płatków owsianych górskich
50g migdałów bez skórki
1/2 szklanki mąki razowej
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
75g masła, rozpuszczonego
60ml oliwy
1/4 szklanki cukru trzcinowego

4 duże jabłka
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka mąki kukurydzianej

Wykonanie:

Jabłka obieramy i kroimy w małe kawałki, mieszamy z cukrem i mąką kukurydzianą, a następnie wypełniamy  kokilki.

Płatki owsiane oraz migdały rozdrabniamy w malakserze. Wysypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki, na końcu dodając masło i oliwę. Dobrze mieszamy. Gotową kruszonkę wykładamy na jabłka.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170st.C przez 40 minut.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale nie gorące i oczywiście z dodatkiem kwaśnej śmietany :)

Źródło - przepis nadesłany; Zjedz ze Smakiem
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.