30 września 2012

Cyrtusowa owsianka z migdałowo-kardamonową nutą


Składniki (2 małe porcje):

45g opłatków owsianych
20g otrębów owsianych
230ml mleka migdałowego
2-3 łyżeczki skórki mandarynkowej (może być inna skórka w zalewie np. pomarańczowa abo grejpfrutowa)
małe jabłko (lub 3/4większego)
płaska łyżeczka gotowej przyprawy do sernika (kardamon, cukier waniliowy, skórka cytrynowa i pomarańczowa)
płaskie pół łyżeczki soli (lub mniej)
opcjonalnie coś do posłodzenia (dla mnie skórka pomarańczowa, cukier waniliowy i lekko słodkie mleko migdałowe to było dość).

Wykonanie:

płatki i otręby owsiane zalewamy wodą (około 1-2cm nad poziom płatków). Wstawiamy na gaz i dodajemy jabłko (obrane i pokrojone w drobną kostkę). Kiedy woda odparuje wlewamy mleko i dodajemy skórkę mandarynkową. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż owsianka zgęstnieje. Wówczas zdejmujemy z gazu dodajemy przyprawę i sól (oraz opcjonalne coś do posłodzenia).
Ja podałam z serkiem wiejskim i odrobiną musli cynamonowo-jabłkowego.



Źródło - Elinowy Podziomnik
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.