niedziela, 30 września 2012

Kremowa owsianka z koglem-moglem


Składniki (2 porcje):

85g mieszkanki płatków (u mnie owsiane płatki i otręby akurat)
250ml mleka (u mnie 2%)
1 jajko
coś do słodzenia (u mnie chlust, czyli jakiś 4 łyżki, syropu klonowego i trochę stewii)
pół łyżeczki soli

Wykonanie:

Gotujemy owsiankę najpierw na wodzie - zalewamy płatki tak aby przykryła je woda i gotujemy do jej odparowania/wchłonięcia (około 1-2 minut). Dolewamy mleka. Kiedy zgęstnieje zdejmujemy z gazu,  dodajemy coś do słodzenia i solenia, wlewamy jajko (najlepiej rozbełtane wcześniej, a już w ogóle najlepiej jeżeli będzie ubite) i energicznie mieszamy. Znowu około minuty gotowania z energicznym mieszaniem. I gotowe :)

Źródło - Elinowy Podziomnik

2 komentarze:

  1. Nie jestem fanką owsianek, ale takiej z jajkiem to bym spróbowała. Ale nie smakuje jak jajecznica, prawda...?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie - trochę bardziej jak krem, albo budyń :) A najbliżej mu chyba do płynnej wersji biszkoptu :)

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...