30 września 2012

Kremowa owsianka z koglem-moglem


Składniki (2 porcje):

85g mieszkanki płatków (u mnie owsiane płatki i otręby akurat)
250ml mleka (u mnie 2%)
1 jajko
coś do słodzenia (u mnie chlust, czyli jakiś 4 łyżki, syropu klonowego i trochę stewii)
pół łyżeczki soli

Wykonanie:

Gotujemy owsiankę najpierw na wodzie - zalewamy płatki tak aby przykryła je woda i gotujemy do jej odparowania/wchłonięcia (około 1-2 minut). Dolewamy mleka. Kiedy zgęstnieje zdejmujemy z gazu,  dodajemy coś do słodzenia i solenia, wlewamy jajko (najlepiej rozbełtane wcześniej, a już w ogóle najlepiej jeżeli będzie ubite) i energicznie mieszamy. Znowu około minuty gotowania z energicznym mieszaniem. I gotowe :)

Źródło - Elinowy Podziomnik
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.