5 września 2012

Owsiana granola pekanowo-żurawinowa


Składniki:

300g grubych płatków owsianych (jumbo oats)
100g płatków jęczmiennych
100g płatków żytnich
100g ziaren słonecznika
220g suszonej żurawiny
150g orzechów pekan (połówki)
50g całych migdałów
2 utarte na drobnych oczkach jabłka
75g melasy
50g miodu
szczypta soli
2 łyżki oliwy
2,5 łyżeczki cynamonu
płaska łyżeczka imbiru lub przyprawy do piernika

Wykonanie:

Miód i melasę rozpuszczamy (ja podgrzałam je w jednym rondelku), pozostałe składniki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy rozpuszczony miód i melasę i mieszamy wszystko aż nasze płatki zaczną sklejać się w większe ''grudki''. Całość wysypujemy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni przez około godzinę. W międzyczasie należy zawartość blachy kilkakrotnie ponownie przemieszać, aby nasza granola równomiernie się przypiekła, a nie przypaliła!
Wystudzoną granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.


Źródło - By Było Przyjemniej
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.