środa, 5 września 2012

Owsiane batoniki śniadaniowe - wysokobłonnikowe

Składniki:

2 łyżki masła orzechowego
1 dojrzały banan
1 szklanka zarodków pszennych
1 szklanka otrębów owsianych
0,5 szklanki płatków żytnich
0,5 szklanki płatków owsianych
szklanka mleczka kokosowego
2 garście suszonych moreli
5 łyżek syropu z agawy
łyżeczka cynamonu
garść płatków migdałowych

Wykonanie:

Morele drobno siekamy, banana rozgniatamy widelcem, dosypujemy suche składniki, dodajemy masło orzechowe i mleczko kokosowe. Mieszamy widelcem do połączenia składników i odstawiamy na 10 minut.
Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (moja blacha to 22x22cm), rozprowadzamy równomiernie łyżką i wygładzamy powierzchnię.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 20 minut.
Po tym czasie całość kroimy na małe prostokąty (ok.3x4 cm), które ponownie układamy na blasze (indywidualnie) i dopiekamy przez kolejne 5-10 minut.
Batoniki studzimy na kratce, przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Źródło - By Było Przyjemniej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...