sobota, 13 października 2012

Owsiana granola 'pina colada'

Składniki:

3 szklanki płatków owsianych *
4 łyżki otrębów
80g wiórków kokosowych
100ml miodu
olejek rumowy
białko z dużego jajka
szczypta soli
60g groszków z białej czekolady
100g rodzynek
30g płatków kokosowych

Wykonanie:

Płatki owsiane, otręby i wiórki wymieszać. Dodać miód i kilka(naście) kropli olejku rumowego, wymieszać ponownie. Białko ubić na sztywno z solą, wmieszać do płatków. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego na 170 st. C piekarnika. Piec do zezłocenia, ok. 30-40 min. W trakcie pieczenia kilkukrotnie przemieszać. Następnie wystudzić. Dodać czekoladę, rodzynki i płatki, wymieszać, przełożyć do szczelnego pojemnika lub słoika.

* użyłam błyskawicznych, bo tylko takie miałam pod ręką

Źródło - Słodkie Inspiracje

3 komentarze:

  1. aale pyszna owsianka! jeszcze bym ananasa tylko dodała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest chyba porcja na dwie osoby... Masa kalorii, węgli... Sorry, to śniadanie nie dla mnie:/

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy -> a nikt nie twierdzi, że to porcja dla jednej osoby, tu się na pewno trzeba podzielić! Albo rozłożyć sobie na parę dni ;D

    Zachęcamy do przejrzenia innych przepisów naszych Owsiankowiczów, skoro ten w Twoje gusta nie trafia (i wiesz, węglowodany i kalorie, zdrowe i wartościowe kalorie, są jednak niezbędne w odpowiednio zbilansowanej diecie codziennej ;P)

    Pozdrawiamy,
    OWS

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...