6 października 2012

Owsiane muffiny dyniowe bez mąki

Składniki: (22 sztuki):

 >podstawa
1 i 3/4 szklanki płatków owsianych
1 szklanka dyni (pokrojona w kostki lub starta, mocno upchnięta, z górką nawet)
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka otrębów
1/3 szklanki soku jabłkowego
2 jajka
1/4 szklanki odżywki proteinowej waniliowej (niecałe 30g)
100g cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
przyprawa Kamis do deserów
szczypta soli

>dodatki:
garść migdałów
2 śliwki
2 łyżki lnu mielonego
2 łyżki płatków owsianych

Wykonanie:

Do zrobienia muffinów użyłam blendera, oczywiście można też robić to w robocie kuchennym.
Płatki owsiane mielimy w blenderze. Następnie dodajemy dynię, dodajemy jajka, wlewamy sok jabłkowy i miksujemy na gładką masę. Dodajemy odżywkę i miksujemy, po czym przelewamy całość do miski. Dodajemy resztę składników: otręby, jogurt naturalny, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawę (kilka ruchów młynkiem). Całość dokładnie mieszamy, połowę masy odlewamy do drugiej miski. Do jednej części dodajemy tylko pokrojone migdały. Blachę do muffinów wykładamy papilotkami (lub pieczemy w silikonowych foremkach), wypełniamy je do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut. Wyjmujemy je, gdy góra będzie ładnie zarumieniona.
W czasie, gdy piecze nam się pierwsza porcja muffinów, przygotowujemy drugą - do masy dodajemy pokrojone na kawałki śliwki, len mielony i płatki owsiane. Mieszamy. Ponownie, przekładamy do blachy wypełnionej papilotkami i pieczemy tak, jak pierwszą porcję.

Źródło - Feed Me Better
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.