30 października 2012

Owsiano-szpinakowy krem z oliwkami

 Składniki (1 porcja):

1 i 2/3 szklanki bulionu warzywnego
szklanka rozmrożonego szpinaku w liściach
4 łyżki płatków owsianych
spory ząbek czosnku
gałka muszkatołowa
pieprz, sól
2 łyżki płatków migdałowych (najlepiej namoczonych przez kilka godzin)
sok z cytryny
kilka czarnych oliwek i płatki migdałowe do podania

Wykonanie:
Bulion zagotowujemy. Wrzucamy płatki owsiane i szpinak, gotujemy ok. 7-8 minut. Doprawiamy sprasowanym czosnkiem, gałką, pieprzem, solą dorzucamy płatki migdałowe i wciskamy kilka kropli soku z cytryny. Miksujemy blenderem na gładki krem. Podajemy od razu z płatkami migdałowymi i oliwkami.
Smacznego!

Źródło - Szpinakowa Wróżka
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.