23 listopada 2012

Owsiane ciasteczka orzechowe

 Składniki:

1,75 szklanki płatków owsianych
0,75 szklanki mąki
1 duże jajko
40 g masła
6 łyżeczek cukru lub miodu
125 g masła orzechowego (najlepiej bez dodatku cukru)
100 g grubo posiekanych migdałów (ze skórką)
3 łyżki mleka (w razie potrzeby)
0,5 łyżeczki sody
kilka posiekanych kostek gorzkiej czekolady
ok. 20 całych migdałów do dekoracji

Wykonanie:
 
Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło oraz masło orzechowe.
Do płynnej masy dosypujemy cukier, płatki, sodę oraz mąkę i mieszamy wszystko widelcem do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy kilka łyżek mleka.
Na koniec dosypujemy posiekane migdały oraz czekoladę, ponownie wyrabiamy i odstawiamy na 10 minut (płatki wchłoną wilgoć i cała masa zgęstnieje).

Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę układamy kulki wielkości sporego orzecha włoskiego, każdą lekko spłaszczamy i dekorujemy migdałem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Wystudzone ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Źródło - By Było Przyjemniej
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.