12 listopada 2012

Owsiane krokiety meksykańskie z czarną fasolką i warzywami


Składniki (2 porcje):

>naleśniki
niecała szklanka mąki owsianej (drobnej)
2/3 szklanki mąki orkiszowej jasnej
2 łyżki otrębów
sól
kurkuma dla koloru
2/3 szklanki wody gazowanej
szklanka mleka roślinnego bez cukru (dałam owsiane)
2 łyżeczki oleju

>farsz
odrobina oliwy
1/2 fioletowej cebulki
ząbek czosnku
średnia marchew
1/2 czerwonej papryki
1/3 średniej cukinii
3-4 łyżki kukurydzy konserwowej 
5 łyżek czarnej fasoli w zalewie + jeszcze trochę zalewy
ulubione zioła, gałka muszkatołowa, mielona kolendra, chili
poza tym: odrobina oliwy i otręby

Wykonanie:

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, po kilku minutach podlewamy odrobiną zalewy od fasoli i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Po 5 minutach dorzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę, po kolejnych 3-4: cukinię w ćwierć-plasterkach. Dusimy do miękkości (ale nie do ciapy). W trakcie duszenia podlewamy danie zalewą. Pod koniec dodajemy kukurydzę i fasolę, przyprawy.
Składniki na naleśniki dokładnie miksujemy robotem. Rozgrzewamy suchą patelnię ceramiczną lub teflonową. Wylewamy średnie porcje ciasta chochelką i smażymy cienkie naleśniki.
Gotowe naleśniki nadziewamy i zwijamy ciasno, aby nic nie wyleciało (ja robię zawsze po bokach małe zakładki, potem zwijam).
Układamy nadziane naleśniki w formie silikonowej lub żaroodpornej wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy krokiety oliwą za pomocą pędzelka i posypujemy otrębami.
Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.
Jemy od razu.
Pychota!

Źródło - Szpinakowa Wróżka
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.